The Beanery

Tijdens de expositie The Hoerengracht komt in de Stoofsteeg 6 het ‘bordeel van de 21ste eeuw’. Bureau Concrete gaat het maken, na een gedachtewisseling met (ex)prostituees, bordeelexploitanten, klanten, en mensen uit de Amsterdamse creatieve industrie. Topstad steunt het project en het Amsterdams Historisch Museum begeleidt het.

Het bordeel zal tijdelijk te gast bij bij Petrovsky & Ramone, twee leuke vrouwen die de hele wereld over reizen om mensen en plaatsen te fotograferen. In dit bordeel werkte jaren lang Zwarte Lola, de eerste Surinaamse prostituee in Amsterdam.

Ronald Wiggers, directeur van NV Stadsgoed, steunt het plan. Jaren geleden heeft hij, samen met de Rode Draad, ook een plan bedacht voor een ´bordeel van de 21ste eeuw’. Toen ging het vooral om de werkomstandigheden van de vrouwen. Het plan om een coöperatie te stichten, waar vrouwen zonder exploitant of pooier konden werken, haalde het niet in de gemeente.

Als historica ben ik altijd met het (recente) verleden bezig. Interessant om eens naar de toekomst te kijken. Ik ben nieuwsgierig naar de uitwisseling van verhalen en hoe Concrete dat zal vertalen in een ontwerp. Trendwatcher Li Edelkoort zal ook bij de brainstorm zijn. Zij gaat een trendboek maken over het bordeel van de 21ste eeuw. Overleeft de inmiddels nogal kale peeskamer met smal bed, spiegel en rood licht de komende 100 jaar? Aan welke voorwaarden moet een voor prostituees een aantrekkelijke werkomgeving voldoen? Wat willen klanten en in hoeverre zijn bordeelexploitanten geneigd om te investeren in vernieuwing van de seksindustrie? Vanuit de seksindustrie bestaat interesse. ´Innoveren is altijd goed´, verklaarde Klaas de Weerd, secretaris van de samenwerkende raamexploitanten. Een ´echt´ bordeel wordt het niet. Voor bordeelexploitatie gelden zeer zorgvuldige procedures en dat lukt niet binnen een paar weken. Discussieer mee. Hoe zou dat eruit kunnen zien, een 21ste eeuw bordeel?

Leave a Reply